Epidemiologija
    Mikrobiologija
    Ekologija
    Školska medicina
    Socijalna medicina

DESET NAJAKTUALNIJIH
TEMA
IMATE MIŠEVE!?
CIJEPLJENJE ILI IMUNIZACIJA
POČETAK NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE U HRVATSKOJ I U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI
TUBERKULOZA
POČINJE SEZONA KOMARACA
Što je spolno prenosiva HPV infekcija
O infekciji klamidijom
OBAVIJEST BUDUĆIM STUDENTIMA
Spolno prenosive infekcije-klamidija
Što treba znati o raku grlića maternice
   
 
Aktualne teme
POČETAK NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE U HRVATSKOJ I U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI Autor: Zavod
Objavljeno: 8.2.2013  

Od 01. prosinca 2012. godine započinje Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, te će žene u dobi 25 do 64 godine sa cijelog područja Šibensko-kninske županije, koje po evidenciji dobivenoj od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 3 godine nisu obavile Papa test biti pozvane da se jave odabranom ginekolog u ili ginekologinji, te dogovore u roku od mjesec dana termin u kojem će obaviti taj test.

Prvi su pozivi po stručnoj preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upućeni najstarijim godištima iz Programa.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice organizira Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, uz suradnju i koordinaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo županija, kao treći nacionalni program ranog otkrivanja raka u HrvatskOj. Sudionici su ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i citološki laboratoriji, te se očekuje potpora liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara.

Organizirani programi ranog otkrivanja raka služe tome da osobe u riziku budu pozvane kako bi obavile pregled koji može otkriti bolest u ranijoj fazi ili promjene koje joj prethode.Tako je bolest lakše liječiti i dokazano je duže preživljenje i kvaliteta života oboljelih.

U zemljama gdje se organizirano provode i gdje se sudjeluje u dovoljnom broju imaju značajan utjecaj na pojavu bolesti i smrtnost od te bolesti.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice namijenjen je ženama u dobi 25 do 64 godine. Sastoji se od PAPA testa kod odabranog ginekologa na koji će biti pozivane svake 3 godine. Do kraja studenog u našoj su županiji pozivi upućeni za ukupno 2150 žene koje će sa odabranim ginekologom dogovoriti termin obavljanja PAPA testa. U slučaju nejasnoća mogu se obratiti na besplatni telefon 0800200301.

Rak vrata maternice je u Hrvatskoj po učestalosti deveta novootkrivena maligna bolest. Godišnje u Hrvatskoj obolijeva od te bolesti tristotinjak, a u našoj županiji desetak žena. U HrvatskOj godišnje od te bolesti 2010. umrlo 132 žene, a u našoj županiji 5. Svakih nekoliko se godina isto tako dogodi da to budu vrlo mlade žene, pa je 2010. jedna od umrlih imala manje od 34 godine.

U Finskoj gdje se organizirani probir na rak vrata maternice obavlja od 1962. godine, stopa je novoobolijevanja od te bolesti desetorostruko niža od zemalja u kojima se ne provodi.

Kako su u toku još dva Nacionalna programa ranog otkrivanja malignih bolesti, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva,treba podsjetiti na njihove ciljeve koji su u konačnici otkriti bolest ili promjene koje joj prethode dokazano učinkovitim metodama, kako bi se smanjilo obolijevanje i smrtnost od navedenih bolesti.

Žene koje dobiju pozivno pismo ili dobiju pismo za druga dva Nacionalna programa se svakako trebaju odazvati da bi zaštitile svoje zdravlje. Na odaziv i ovim putem pozivam i sve druge osobe koje su dobile pozive, te molim da u slučaju nejasnoća nazovu za njih besplatan telefon 0800200301.

 

 
  Ostale teme u ovoj kategoriji     Popis svih tema     

 
    zavod    službe    usluge    izvješća    novosti    
[ home  | contact  | sitemap  | english ]
copyright © 2005 Zavod za javno zdravstvo Šibensko kninske županije
uvjeti korištenja
designed by lemax