Epidemiologija
    Mikrobiologija
    Ekologija
    Školska medicina
    Socijalna medicina

DESET NAJAKTUALNIJIH
TEMA
IMATE MIŠEVE!?
CIJEPLJENJE ILI IMUNIZACIJA
POČETAK NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE U HRVATSKOJ I U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI
TUBERKULOZA
POČINJE SEZONA KOMARACA
Što je spolno prenosiva HPV infekcija
O infekciji klamidijom
OBAVIJEST BUDUĆIM STUDENTIMA
Spolno prenosive infekcije-klamidija
Što treba znati o raku grlića maternice
   
 
Aktualne teme
Spolno prenosive infekcije-klamidija Autor: Edita Sušić
Objavljeno: 12.2.2005  

SPOLNO PRENOSIVE INFEKCIJE 

 

1. UČESTALOST

 

KLASIČNE SPOLNO PRENOSIVE INFEKCIJE u Hrvatskoj su potisnute i rijetke.

HIV infekcija je tijekom 17 godina od pojave prvih slučajeva pod kontrolom i niske učestalosti.

INFEKCIJE MIKOPLAZMAMA I UREAPLAZMAMA su razmjerno rijetke.

INFEKCIJE KLAMIDIJOM (C. trachomatis) i HPV (Humani papilloma virus) su NAJVEĆI PROBLEM zbog razmjerno velikog broja inficiranih osoba.

 

2. OTKRIVANJE

 

Uzročnik se ne može utvrditi na temelju liječničkog pregleda u osoba koje pokazuju znakove bolesti (crvenilo, svrbež, pečenje, iscjedak itd.) jer se isti znakovi upale javljaju kod infekcija različitim uzročnicima.

Da bi liječenje bilo učinkovito, važno je prije početka liječenja posebnim dijagnostičkim testovima u specijaliziranim laboratorijima odrediti o kojem uzročniku se radi (aerobi, anaerobi, mikoplazme, ureaplazma, klamidija, HPV). Tek kad je poznat uzročnik upale, može se dati lijek koji će uspješno djelovati upravo na tog uzročnika. Ne djeluje svaki lijek (antibiotik) jednako uspješno na svakog uzročnika.

Da bismo bili sigurni da je liječenje uspješno, potrebno je ponoviti laboratorijski test 2 – 3 tjedna nakon prestanka uzimanja lijeka. Odsustvo smetnji i znakova upale nije dovoljan dokaz izlječenja, zato što infekcija može postojati i bez vidljivih znakova.

 

 

   

Poseban problem predstavljaju inficirane osobe koje ne pokazuju nikakve znakove upale niti imaju bilo kakve smetnje. Kod ovih osoba mogu se razviti komplikacije uslijed dugotrajnog prisustva uzročnika u tijelu, a čitavo vrijeme oni prenose infekciju osobama s kojima dolaze u dodir.

 

3. SPREČAVANJE

 

U sprečavanju posljedica spolno prenosivih infekcija važno je upravo otkrivanje uzročnika kod osoba koje nemaju znakova bolesti i najčešće ne znaju da u svome tijelu nose neki od ovih mikroorganizama.

Stoga se svim spolno aktivnim ženama i muškarcima, osobito adolescentima i mladima, preporuča jednom godišnje učiniti najosjetljiviji DNK PCR test na klamidiju, koji se može učiniti iz mokraće.

Ženama se također preporuča učiniti HPV DNK test iz obriska cerviksa koji otkriva infekciju prije pojave abnormalnih stanica u Papa testu.

 

PAPA TEST NIJE DIJAGNOSTIČKI TEST ZA DOKAZIVANJE INFEKCIJE KLAMIDIJOM I HPV VIRUSOM KAO NITI ZA DOKAZIVANJE DRUGIH UZROČNIKA SPOLNO PRENOSIVIH INFEKCIJA.

 

Za dokazivanje svakog uzročnika postoje posebni laboratorijski testovi

 

 

(Izvori: Medicus 2003. vol.12, br.2

 
  Ostale teme u ovoj kategoriji     Popis svih tema     

 
    zavod    službe    usluge    izvješća    novosti    
[ home  | contact  | sitemap  | english ]
copyright © 2005 Zavod za javno zdravstvo Šibensko kninske županije
uvjeti korištenja
designed by lemax