EPIDEMIOLOGIJA
    MIKROBIOLOGIJA
    EKOLOGIJA
    ŠKOLSKA MEDICINA
    JAVNO ZDRAVSTVO
o službi
medicinska statistika
djelatnici
aktualne teme
MENTALNO ZDRAVLJE, PREVENCIJA I VANBOLNIČKO LIJEČENJE OVISNOSTI

DESET NAJAKTUALNIJIH
TEMA
IMATE MIŠEVE!?
POCETAK NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE U HRVATSKOJ I U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI
CIJEPLJENJE ILI IMUNIZACIJA
TUBERKULOZA
POCINJE SEZONA KOMARACA
O infekciji klamidijom
OBAVIJEST BUDUCIM STUDENTIMA
Spolno prenosive infekcije-klamidija
Što je spolno prenosiva HPV infekcija
Što treba znati o raku grlica maternice
   
 
Aktualne teme
POCETAK NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE U HRVATSKOJ I U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI Autor: Zavod
Objavljeno: 8.2.2013  

Od 01. prosinca 2012. godine zapocinje Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, te ce žene u dobi 25 do 64 godine sa cijelog podrucja Šibensko-kninske županije, koje po evidenciji dobivenoj od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje 3 godine nisu obavile Papa test biti pozvane da se jave odabranom ginekolog u ili ginekologinji, te dogovore u roku od mjesec dana termin u kojem ce obaviti taj test.

Prvi su pozivi po strucnoj preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upuceni najstarijim godištima iz Programa.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice organizira Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, uz suradnju i koordinaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo županija, kao treci nacionalni program ranog otkrivanja raka u HrvatskOj. Sudionici su ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i citološki laboratoriji, te se ocekuje potpora lijecnika obiteljske medicine i patronažnih sestara.

Organizirani programi ranog otkrivanja raka služe tome da osobe u riziku budu pozvane kako bi obavile pregled koji može otkriti bolest u ranijoj fazi ili promjene koje joj prethode.Tako je bolest lakše lijeciti i dokazano je duže preživljenje i kvaliteta života oboljelih.

U zemljama gdje se organizirano provode i gdje se sudjeluje u dovoljnom broju imaju znacajan utjecaj na pojavu bolesti i smrtnost od te bolesti.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice namijenjen je ženama u dobi 25 do 64 godine. Sastoji se od PAPA testa kod odabranog ginekologa na koji ce biti pozivane svake 3 godine. Do kraja studenog u našoj su županiji pozivi upuceni za ukupno 2150 žene koje ce sa odabranim ginekologom dogovoriti termin obavljanja PAPA testa. U slucaju nejasnoca mogu se obratiti na besplatni telefon 0800200301.

Rak vrata maternice je u Hrvatskoj po ucestalosti deveta novootkrivena maligna bolest. Godišnje u Hrvatskoj obolijeva od te bolesti tristotinjak, a u našoj županiji desetak žena. U HrvatskOj godišnje od te bolesti 2010. umrlo 132 žene, a u našoj županiji 5. Svakih nekoliko se godina isto tako dogodi da to budu vrlo mlade žene, pa je 2010. jedna od umrlih imala manje od 34 godine.

U Finskoj gdje se organizirani probir na rak vrata maternice obavlja od 1962. godine, stopa je novoobolijevanja od te bolesti desetorostruko niža od zemalja u kojima se ne provodi.

Kako su u toku još dva Nacionalna programa ranog otkrivanja malignih bolesti, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva,treba podsjetiti na njihove ciljeve koji su u konacnici otkriti bolest ili promjene koje joj prethode dokazano ucinkovitim metodama, kako bi se smanjilo obolijevanje i smrtnost od navedenih bolesti.

Žene koje dobiju pozivno pismo ili dobiju pismo za druga dva Nacionalna programa se svakako trebaju odazvati da bi zaštitile svoje zdravlje. Na odaziv i ovim putem pozivam i sve druge osobe koje su dobile pozive, te molim da u slucaju nejasnoca nazovu za njih besplatan telefon 0800200301.

 

 
  Ostale teme u ovoj kategoriji     Popis svih tema     

 
    zavod    službe    usluge    izvješća    novosti    
[ home  | contact  | sitemap  | english ]
copyright © 2005 Zavod za javno zdravstvo Šibensko kninske županije
uvjeti korištenja
designed by lemax