DESET NAJAKTUALNIJIH
TEMA
IMATE MIŠEVE!?
POCETAK NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE U HRVATSKOJ I U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI
CIJEPLJENJE ILI IMUNIZACIJA
TUBERKULOZA
POCINJE SEZONA KOMARACA
O infekciji klamidijom
OBAVIJEST BUDUCIM STUDENTIMA
Spolno prenosive infekcije-klamidija
Što je spolno prenosiva HPV infekcija
Što treba znati o raku grlica maternice
   
 
Novosti
Aktualna situacija, vezano za obilne padaline i stanje vodoopskrbe, te kronologija dogadanja Objavljeno: 16.9.2014  
 

SLUŽBA ZA EPIDEMIOLOGIJU OBAVIJEST ZA JAVNOST U ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI U SVEZI ISPRAVNOSTI VODE ZA LJUDSKU UPORABU

(Aktualna situacija, vezano za obilne padaline i stanje vodoopskrbe, te kronologija dogadanja)

Kao što je vec poznato, u cetvrtak, 11.rujna 2014., zbog obilne kiše, koja se srucila na cjelokupno podrucje Šibensko-kninske županije, poplavljene su pojedine kuce na otoku Prvic, Tribunju i Vodicama, gdje je zbog istog razloga i evakuiran djecji vrtic.

Dana 12.09.2014, oko 9.45 h, Služba epidemiologije je usmeno obaviještena od Službe ekologije ZZJZ ŠKŽ o neispravnosti vode za pice sa izvorišta Jaruga. Naime, oko 8 i 30, tog jutra, kod uzorkovanja vode za analizu, primijeceno je zamucenje i miris po nafti od strane djelatnika Zavoda i Vodovoda i odvodnje Šibenik. Nedugo potom, oko 10 i 30 h, smo usmeno i pismeno obavijestili centar 112, sanitarnu inspekciju s ciljem obavještavanja javnosti. U obavijesti za gradane stoji da voda nije za uporabu (za pice, kuhanje i osobnu higijenu, zbog pojacane mutnoce i neugodno mirisa na naftu.

Konzultirane su službe ekologije i epidemiologije HZJZ, ured župana i krizni stožer ŠKŽ te DUSZ. Obaviještene su epidemiološke službe Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije te centri 112 istih županija pošto dio stanovnika tih županija dobiva vodu iz ovog vodovoda. Od proizvodaca i distributera vode, Vodovoda Šibenik smo saznali da su, prema našoj preporuci, istog dana, poduzeli mjere na izvorištu izoliranjem daljnjeg pritoka onecišcene vode u spremnik, da su angažirali ovlašteni tvrtku iz Splita koja je provela mjeru dekontaminacije absorbirajucim materijalima.

Uzorak vode je poslan na analizu u ovlašteni laboratorij ZJZZ Zadarske županije. Rezultati nalaza su se ocekivali 13.09.2014. Medutim, analizu nije bilo moguce dovesti do kraja, pa je 13.09.2014. dogovoreno sa laboratorijem za vode HZJZ-a i Zavoda „A. Štampar“, da se istog dana pošalju uzorci vode sa cetiri tocke, radi kompletne analize na ugljikovodike i metale. Osnovna analiza ce se napraviti u laboratoriju našeg Zavoda. U sklopu uzorkovanja, 13.09.2014. oko 11 sati, djelatnici našeg Zavoda su napravili i izvid u Jarugi, a ponovljeni epidemiološki izvid je uslijedio 14.09.2014. oko 9 sati.

Molili smo, 13.09.2014., pismeno, strucno mišljenje epidemiologa HZJZ-a, u svezi preporuka za gradanstvo o korištenju vode za pice, kuhanje i osobnu higijenu. Napominjemo da Jaruga opskrbljuje grad Šibenik, cijelo priobalno podrucje (od Pirovca do Rogoznice), Skradin, zalede Šibenika (Pakovo selo, Perkovic, Mirlovic Zagora…), te da se radi o opskrbi 80000 stanovnika. Sastanak županijskog stožera s ciljem osiguranja zdravstveno ispravne vode za stanovništvo, održan je u subotu u 11 i 30 h, nakon cega je preko DVD-a, organizirana opskrba stanovništva higijenski ispravnom vodom, autocisternama, na razlicitim punktovima u Županiji.

Traženo, cijenjeno strucno mišljenje u svezi uporabe vodovodne vode sa izvorišta Jaruga na podrucju Šibensko-kninske županije , dobili smo sa prvim rezultatima sveobuhvatne analize vode u mjerodavnim laboratorijima u Zagrebu. Svi uzorci su ispravni na metale, BTX i ugljikovodike (nafta). Strucna preporuka je proslijedena javnosti oko 11 sati, 15.09.2014., nakon sastanka Stožera i glasi da se voda može koristiti, osim za pice, a naknadno ce stici nalazi na pesticide i PAH., te ce po potrebi uslijediti nove preporuke.

Najnovije preporuke od 17 h, 15.09.2014.,glase:

Sukladno dvjema obavijestima: od prije tri dana, te od jutros, slijedi najnovija preporuka o korištenju vode za pice iz vodocrpilišta Jaruga:Voda za podrucje grada Šibenika i cijelog „ primorskog cjevovoda“ ( od Pirovca do Rogoznice, u zaledu Pokrovnik, Pakovo selo, Perkovic, Mirlovic zagora, sva mjesta i naselja ), na osnovu kompletiranih nalaza sveobuhvatnih analiza u mjerodavnim laboratorijima Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te sukladno preporukama Službe epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za toksikologiju, može se koristiti za ljudsku uporabu.

Naime, spomenute analize, govore da je voda ispravna na metale, BTX i ugljikovodike (nafta), te na pesticide i PAH, cime su analize kompletirane. Moguce je da mutnoca vode, na pojedinim mjestima, bude pojacana, što ne bi trebalo zabrinjavati, nego se preporuca prije konzumacije prokuhavanje i taloženje.

Za vodovodnu mrežu šibenskog vodovoda s izvorišta Miljacka za podrucje opcina Kistanje i Oklaj i dio naselja grada Skradina, zbog pojacane mutnoce vode, važi preporuka o korištenju za pice i kuhanje nakon prokuhavanja i taloženja, pocevši od 13.09.2014. Što se tice vodovodne mreže za grad Drniš i još nekoliko opcina u susjedstvu (Ružic, Unešic),zamucenje vode je pojacano i 14.09.2014. dana je preporuka o prokuhavanju i taloženju vode, prije uporabe.

Lokalni vodovod opcine Biskupije je obustavio punjenje rezervoara nakon zamucenja vrela. Voda u rezervoaru i mreži je uredna i koristi se bez ogranicenja. Grad Knin ima ispravnu vodu za ljudsku uporabu, jer se opskrbljuje sa Šimic vrela.

Voditeljica Službe za epidemiologiju:
Ankica Parat Baljkas, dr. med., spec. epidemiologije

Dokumentacija:

 
 
  Ostale novosti      
 
    zavod    službe    usluge    izvješća    novosti    
[ home  | contact  | sitemap  | english ]
copyright © 2005 Zavod za javno zdravstvo Šibensko kninske županije
uvjeti korištenja
designed by lemax