U sklopu 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 20. do 26. siječnja, 25. siječnja obilježava se 13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, koji se inače tradicionalno obilježava treće subote u siječnju.

U Šibensko-kninskoj županiji održat će se javnozdravstvena akcija u organizaciji Lige protiv raka Šibensko-kninske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije  25.siječnja 2020. u prostoru  City life Šibenik – trg ispred glavnog ulaza u trajanju 10:00 – 11:00 sati.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Akcija će se sastojati od humanitarne prodaje mimoza i dijeljenja zdravstveno promotivnih materijala.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.

Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače).

U posljednih pet godina u Hrvatskoj prosječno oboli 333 žena od raka vrata maternice. U Šibensko-kninskoj županiji u periodu 2001.-2016. godine godišnje prosječno oboli 9 žena, a najveći broj oboljelih je star od 55 do 59 godina.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika). U Šibensko-kninskoj županiji prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice oboljelo je 9 žena, što čini stopu od 17,17 na 100.000 stanovnika. ), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrla 1   žena od posljedica te bolesti (stopa od 1,91 na 100.000 stanovnika, međutim u posljednjih 15 godina stopa mortaliteta od raka vrata maternice je podložna velikim varijacijama zbog malih brojeva i prosječno se radi o 3 do 5 umrlih žena.

Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?

Preuzmite brošuru: Brosura-rak-maternice (PDF, 945.5 KB)

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarode studije o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice  pokazuju da se  Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Provedba NPP ranog otkrivanja raka vrata maternice kao organiziranog probira koji za probirni test koristi konvencionalno citološko testiranje (PAPA test) na ciljanoj populaciji žena u dobi između 25 i 64. započela je 2012. godine. Cilj je poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije. Nakon prvog kruga, nacionalni program je privremeno zaustavljen radi rješavanja tehničkih i infrastrukturnih problema.

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a da bi se postigla daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira u 2020.-toj počinje  regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji  za žene u dobi od 20 do 64 godine.

Virovitičko-Podravska županija odabrana je za pilot projekt prema kojemu će se u Hrvatskoj omogućiti novi pristup u ranom otkrivanju raka vrata maternice koji se zasniva na primarnom probirnom testiranju na humani papiloma virus (HPV), citološkom probiru Papa-testom i kotestiranju (Papa test i test na HPV) za žene određene dobi ciljane populacije.

U pilotu će se provoditi primarno citološko testiranje za žene u dobi 20 do 29 godina, kotestiranje (HPV+ Papa test) za žene u dobi 30 do 34 godine, primarno testiranje na HPV za žene u dobi 35 do 64 godine, kolposkopski pregledi, te će se razraditi   plan za prikupljanje podataka za praćenje i evaluaciju iz postojećih rutinski prikupljanih podataka o zdravstvenim uslugama i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH).

Izradit će se  planovi informativnih i promotivnih aktivnosti  s ciljem poboljšanja rezultata u NPP suradnjom s povjerenstvom za primarnu zdravstevnu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima i cjepljenje protiv HPV-a koje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole. Nažalost, s odazivom na cijepljenje protiv HPV-a nismo u potpunosti zadovoljni, i planiraju se poboljšanja u ovom području.

Ovogodišnji Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se, s ciljem podizanja svijesti javnosti i stručnjaka, obilježiti javnozdravstvenom tribinom 23. siječnja u Virovitici, te brojnim prigodnim aktivnostima diljem Hrvatske.

Važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

  • Educiraj se o svome zdravlju
  • Zaštiti svoje spolno zdravlje
  • Cijepi se protiv HPV-a
  • Za žene: Odlazi redovito na ginekološke preglede
  • Jedi što više voća i povrća
  • Redovito se bavi tjelovježbom
  • Ne puši i ne konzumiraj alkohol