O nama

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije je osnovan u travnju 1995., te od tada funkcionira u prostoru od 241,97 m2 naslijeđenog prostora bivše « higijensko-epidemiološke stanice», Put groblja 6, ispod tvrđave sv. Mihovila, te u dodatnih 168m2 iznajmljenog ili «posuđenog» prostora.U prostorima Doma zdravlja Šibenik nalazi se Uprava, Služba socijalne medicine, Služba školske medicine, Laboratorij za parasitologiju, te zahvaljujući razumijevanju Uprave Doma zdravlja uspijevamo nadoknaditi manjak prostora u Sjedištu Zavoda.

Ispostava Drniš od 2003. godine, na žalost, funkcionira u neadekvatnom, iznajmljenom prostoru administrativne koncepcije, ali se nadamo većem razumijevanju lokalne zajednice i suradnih zdravstvenih ustanova, te konačnom rješenju svog prostornog problema.

Ispostava Knin je u 2005. uspješno smještena u dijelu bolničkog prostora Opće bolnice Šibensko-kninske županije-lokacija Knin.

Kontakt

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije

Adresa: Adresa Matije Gupca 74, Šibenik

E-mail: zzjz-sibenik@hi.htnet.hr

Ravnateljstvo: +385(0)22 / 341-232

Pomoćnik ravnateljice za nemedicinska pitanja: +385 (0)22 / 341-234

Računovodstvo: +385(0)22 / 341-233

Kontakt

Adresa: Matije Gupca 74, 22 000 Šibenik

Tel: +385(0)22 / 341-201 Prijam materijala (šalter)

Tel: +385(0)22 / 341-203 Ambulanta za uzimanje uzoraka

Tel: +385(0)22/ 341-212 Mikrobiološki laboratorij

Fax: +385(0)22 / 341-204

E-mail: mikrobiologija@zzjz-sibenik.hr

Djelatnici:

 

Specijalisti kliničke mikrobiologije:

Voditeljica Odjela:

mr.sc.Edita Sušić, dr.med. spec. kliničke  mikrobiologije

edita.susic@zzjz-sibenik.hr

 

Ivana Bego, dr. med. spec. kliničke mikrobiologije, odjelna liječnica

ivana.bego@zzjz-sibenik.hr

 

Vesna Tokić, dr.med. spec. kliničke mikrobiologije, odjelna liječnica

vesna.tokic@zzjz-sibenik.hr

 

VŠS

Glavna medicinska sestra Odjela

Marija Rakić, bacc.m.s.

marija.rakic@zzjz-sibenik.hr

 

Inženjeri medicinsko laboratorijske dijagnostike:

Jelica Tomaš, bacc. med. lab. dijag., voditeljica za  kontrolu kvalitete Odjela

jelica.tomas@zzjz-sibenik.hr

 

Gordana Puće, med.lab.ing., povjerenica za gospodarenje otpadom Zavoda

Tea Skelin, bacc. med. lab. dijag.

 

SSS, Laboratorijski i medicinski tehničari:

Biljana Gemišević, laboratorijski tehničar

Marija Matošin, laboratorijski tehničar

Jelena Pekas,  laboratorijski tehničar

Nikolina Perković, laboratorijski tehničar

Vedrana Perković, laboratorijski tehničar

Antonia Smolić,  laboratorijski tehničar

Barbara Sladić, laboratorijski tehničar

Zdenka Škugor, medicinsa sestra

 

Spremačice

Anka Zubak, spremačica

Mira Parat, spremačica

Mira Junaković, spremačica

Goranka Veštić, spremačica

14. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (20. – 26.01.2020.)

Home/14. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (20. – 26.01.2020.)
14. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (20. – 26.01.2020.) 2020-01-25T15:42:31+01:00

U sklopu 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 20. do 26. siječnja, 25. siječnja obilježava se 13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, koji se inače tradicionalno obilježava treće subote u siječnju.

U Šibensko-kninskoj županiji održat će se javnozdravstvena akcija u organizaciji Lige protiv raka Šibensko-kninske županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije  25.siječnja 2020. u prostoru  City life Šibenik – trg ispred glavnog ulaza u trajanju 10:00 – 11:00 sati.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Akcija će se sastojati od humanitarne prodaje mimoza i dijeljenja zdravstveno promotivnih materijala.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.

Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače).

U posljednih pet godina u Hrvatskoj prosječno oboli 333 žena od raka vrata maternice. U Šibensko-kninskoj županiji u periodu 2001.-2016. godine godišnje prosječno oboli 9 žena, a najveći broj oboljelih je star od 55 do 59 godina.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika). U Šibensko-kninskoj županiji prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice oboljelo je 9 žena, što čini stopu od 17,17 na 100.000 stanovnika. ), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrla 1   žena od posljedica te bolesti (stopa od 1,91 na 100.000 stanovnika, međutim u posljednjih 15 godina stopa mortaliteta od raka vrata maternice je podložna velikim varijacijama zbog malih brojeva i prosječno se radi o 3 do 5 umrlih žena.

Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice?

Preuzmite brošuru: Brosura-rak-maternice (PDF, 945.5 KB)

Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarode studije o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice  pokazuju da se  Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Provedba NPP ranog otkrivanja raka vrata maternice kao organiziranog probira koji za probirni test koristi konvencionalno citološko testiranje (PAPA test) na ciljanoj populaciji žena u dobi između 25 i 64. započela je 2012. godine. Cilj je poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja žena ciljane populacije. Nakon prvog kruga, nacionalni program je privremeno zaustavljen radi rješavanja tehničkih i infrastrukturnih problema.

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a da bi se postigla daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira u 2020.-toj počinje  regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji  za žene u dobi od 20 do 64 godine.

Virovitičko-Podravska županija odabrana je za pilot projekt prema kojemu će se u Hrvatskoj omogućiti novi pristup u ranom otkrivanju raka vrata maternice koji se zasniva na primarnom probirnom testiranju na humani papiloma virus (HPV), citološkom probiru Papa-testom i kotestiranju (Papa test i test na HPV) za žene određene dobi ciljane populacije.

U pilotu će se provoditi primarno citološko testiranje za žene u dobi 20 do 29 godina, kotestiranje (HPV+ Papa test) za žene u dobi 30 do 34 godine, primarno testiranje na HPV za žene u dobi 35 do 64 godine, kolposkopski pregledi, te će se razraditi   plan za prikupljanje podataka za praćenje i evaluaciju iz postojećih rutinski prikupljanih podataka o zdravstvenim uslugama i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH).

Izradit će se  planovi informativnih i promotivnih aktivnosti  s ciljem poboljšanja rezultata u NPP suradnjom s povjerenstvom za primarnu zdravstevnu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima i cjepljenje protiv HPV-a koje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole. Nažalost, s odazivom na cijepljenje protiv HPV-a nismo u potpunosti zadovoljni, i planiraju se poboljšanja u ovom području.

Ovogodišnji Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se, s ciljem podizanja svijesti javnosti i stručnjaka, obilježiti javnozdravstvenom tribinom 23. siječnja u Virovitici, te brojnim prigodnim aktivnostima diljem Hrvatske.

Važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

  • Educiraj se o svome zdravlju
  • Zaštiti svoje spolno zdravlje
  • Cijepi se protiv HPV-a
  • Za žene: Odlazi redovito na ginekološke preglede
  • Jedi što više voća i povrća
  • Redovito se bavi tjelovježbom
  • Ne puši i ne konzumiraj alkohol