Prve godine života su vrijeme u kojem, osim tjelesnog razvoja, dolazi do intenzivnog psihološkog, emocionalnog, socijalnog i intelektualnog sazrijevanja. To sazrijevanje zahtjeva određene uvjete, pri čemu značajnu ulogu ima interakcija roditelja/skrbnika i djeteta. Deprivacija, nezadovoljavajuća ili povređujuća interacija s puno grubosti, vikanja, ignoriranja djeteta i emocionalne hladnoće onemogućava ostvarivanje razvojnih potencijala što se ogleda u problemima u ponašanju djeteta, kasnije odrasle osobe. Različiti su razlozi zbog kojih mladi počinju s konzumiranjem sredstava ovisnosti, međutim zadovoljavajući odnos roditelja i djeteta uz pravilno postavljanje pravila i granica ima pozitivne učinke na razvoj djeteta te predstvalja jedan od najznačajnih zaštitnih čimbenika u prevenciji ovisnosti. Iz navedenih razloga, Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti (Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije) je organizirao radionicu za roditelje pod nazivom „Suvremeno roditeljstvo“.

Radionica je provedena u četiri vrtića u županiji: DV „Spužvica“ (Tisno), DV „Pčelica“ (Murter), DV „Kućica“ (Šibenik) i DV „Vidici“ (Šibenik). Radionice je provela djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije magistra psihologije Ivana Štrkalj.

Svrha radionice:

  1. Osvjestiti koji stil roditeljstva koriste i kako ga prilagoditi onom za njih i djecu korisnom
  2. Usmjeriti roditelje prema postavljanju pravila i granica na pravilan način
  3. Naglasiti određene disciplinske tehnike na konkretnim primjerima
  4. Potaknuti roditelje da svoju djecu čuju, a ne samo slušaju

Radionica je dio projekta „Pozitivan stav“ kojem je nositelj Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije uz partnera Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“. Radionicu podržavaju i financiraju Ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Šibensko-kninska županija.