Pridružite se  Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Šibenik 14.svibnja 2022. ispred prostorija Gradskog društva Crvenog križa Šibenik u trajanju od 10 do 11,30 u akciji mjerenja razine glukoze u krvi.

 Akcija se provodi kako bi se povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti  podigla razina svijesti o šećernoj bolesti kao velikom javnozdravstvenom problemu na koji se u velikom dijelu može utjecati promjenom načina života .

U siječnju 2022. na 94. sjednici Vlade RH 14. svibnja je proglašen  Hrvatskim danom šećerne bolesti u cilju podizanja razine svjesnosti o mjerama sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Svjetske procjene govore da  537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Među nešto više od 6,7 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka treća osoba mlađa je od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 966 milijardi dolara.

U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina, a troškovi liječenja i skrbi za šećernu bolest iznose 189 milijardi američkih dolara godišnje. Ipak, više od milijun osoba godišnje umre od njezinih posljedica.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785   osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini.

U Republici Hrvatskoj je, prema podacima CroDiab registra i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH), u 2021. godini registrirano 327.785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti.

U Šibensko-kninskoj županiji  godišnje se otkrije oko 1200 bolesnika sa šećernom bolešću ( od čega je 80 TIP 1), a registriranih ukupno oboljelih je oko 9100.

Prema podacima Crodiab registra  za 2021.10% odraslih stanovnika (20-79 godina) ima šećernu bolest u Šibensko-kninskoj županiji .

Šećerna bolest je za 2021. godinu treći uzrok smrti i u Šibensko-kninskoj županiji.

RAVNATELJICA
Diana Dulibić, dipl.iur.