Dana 01.12.2021. godine održana je edukativna radionica za predškolsku djecu u sklopu projekta „HEPSC Healthy eating preschools children – Zdrava prehrana predškolske djece“ . Edukativna radionica za predškolsku djecu održana je u dječjem vrtiću „Tamaris“, Vodice s početkom u 9.30 h.

Radionica je realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 iz Prioritetne osi 1.- Unaprjeđenje kvalitete usluga u javnom zdravstvu i socijalnoj skrbi u kojoj Zavod za javno zdravstvo Šibesnko-kninske županije sudjeluje kao projektni partner.
Voditeljica projekta HEPSC, gđa. Lidija Bujas iz ZZJZ ŠKŽ uz nutricionisticu Nikolinu Gaćinu, koja je ujedno i voditeljica radionica o zdravoj prehrani predškolske djece, omogućile su djeci da kroz interaktivno druženje nauče nešto više o pravilnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti i osnovama zdravih životnih navika.
Radionicom je obuhvaćena skupina djece predškolskog uzrasta u dobi od 5 do 7 godina koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama slušali i gledali edukativna predavanja vezane za temu pravilne prehrane i zdravog načina života. Kroz razgovor i prikaz piramide zdravlja na kojoj su prikazane zdrave i nezdrave namirnice koja je izrađena u sklopu projekta HEPSC i darovana dječjem vrtiću, usmjeravali smo djecu na važnost konzumiranja zdravih namirnica da bi sačuvali svoje zdravlje i dobili potrebne vitamine za pravilan rast i razvoj.
Nakon kratkih predavanja korištenjem edukativnih i promotivnih materijala koji im je pribavljen u sklopu projekta „HEPSC kroz crtanje i bojanje djeca su prikazala svoje promišljanje i naučeno znanje.
Slikovitim prikazom podjele hrane kroz piramidu zdrave prehrane istaknuli smo prikaz zdravih namirnica koje su presudne za naše zdravlje, pravilan razvoj, energiju i zdravi život.
Na radioni su djeca degustirala zdrave grickalice poput različitog suho voća (jabuke, datulje, marelice, banane, brusnice, smokve), zdravih integralnih krekera, bućinih sjemenki.
Cilj promocije projekta „HEPSC“ u sklopu kojega je na radionici sudjelovalo 55 djece predškolskog uzrasta jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u vrtićima.

 

Izvor: http://www.dvtamaris.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=481:odrzana-edukativna-radionica-za-predskolsku-djecu-u-sklopu-projekta-hepsc-healthy-eating-preschools-children-zdrava-prehrana-predskolske-djece&Itemid=158