Povodom Svjetskog dana srca 2018. godine, u petak, 28. rujna u trajanju od 9,30 do 11 sati u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Medicinske škole Šibenik , uz podršku Grada Šibenika, održana je javnozdravstvena akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi ispred Jadranske banke Šibenik, nadomak  stajališta autobusa na Tržnici u Šibeniku.

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskog dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, koji odnose 17,5 milijuna života svake godine, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.

Većina  bolesti srca i krvnih žila , te čak do 80 posto prijevremenih smrti, može se spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika poput pušenja, nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti i konzumacije alkohola.

Ovogodišnji je Svjetski dan srca obilježen   uz slogan: „Moje srce, tvoje srce.“

Prvenstveno je usmjeren na pozitivno zdravstveno ponašanje ( pravilna prehrana, nepušenje, izbjegavanje alkohola, tjelesna aktivnost) , kao i na izbjegavanje, odnosno, držanje pod kontrolom čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Akcija je bila vrlo uspješna i dobro medijski popraćena.

Sudjelovalo je oko 200 osoba kojima je podijeljen edukativni materijal, izmjeren krvni tlak i šećer u krvi.

Osobama su dane upute i zabilješke sa izmjerenim vrijednostima u toku akcije.

Svima zahvaljujemo na podršci i suradnji!