Prema procjenama Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS, svakih 17 sekundi jedna se osoba u svijetu zarazi HIV-om. Dvije trećine zaraženih su u Africi.

U Europi je zadnjih trideset godina bilo oko 2 miliona osoba sa HIV-om. Epidemija HIV-a u zemljama Europske unije i dalje je nepromijenjena s godišnje oko 30 000 novo prijavljenih dijagnoza. Najviša stopa je u istočnoj Europi. Najčešći put prijenosa je i dalje spolni odnos između muškaraca (42%), a drugi najčešći put je spolni odnos između žene i muškarca (32%). HIV infekcija i AIDS i dalje su od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

Hrvatska je i dalje zemlja niska rizika za HIV infekciju. Od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj je do kraja 2019.godine registrirano 1723 osoba (1531 muškarac i 192 žena), kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 551 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju od HIV-a/AIDS-a umrla 290 osoba.Godišnje imamo oko 100 novih slučajeva. Stopa obolijevanja je 2,3 na 100 000 stanovnika, što je tri puta manje od europskog prosjeka (podaci: Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Pobol od AIDS-a stagnira, a smrtnost lagano pada, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanoj i u Hrvatskoj svima dostupnoj terapiji.

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987.godine, a do kraja studenog 2019.godine bila su 23 slučaja HIV/AIDS-a. Od AIDS-a je umrlo 8 osoba. Među HIV/AIDS bolesnicima  bilo je 20 muškaraca i 3 ženske osobe od kojih se 13 inficiralo u inozemstvu, 9 u Hrvatskoj, a za jednu osobu nije poznato gdje se inficirala. Stopa HIV infekcije na području Šibensko-kninske županije je 0,8 na 100 000 stanovnika te je ispod državne stope.

Što se tiče pripadanja grupama povišenog rizika oboljeli su: homo/biseksualci (50%), heteroseksualni-izvan trajne veze (22,7%), heteroseksualni od stalnog partnera/ice (4,5%), injiciranjem droga (13,6%), dijete zaražene majke (4,5%), nepoznato (4,5%).  U raspodjeli prema dobi, najveći postotak je bio u dobnoj skupini 25-29 godina (27%). Najmlađa oboljela osoba bila je u dobi do 4 godine, a najstarija u dobnoj skupini od 61 do 65 godina. U raspodjeli prema spolu, muškarci 11 puta češće obolijevaju od žena. U našoj županiji nije bio ni jedan slučaj prijenosa HIV-a darovanom krvi ili krvnim derivatima.

Nacionalni program za suzbijanje AIDS-a postoji od 1983.godine i stalno se provodi, što je sigurno utjecalo na nisku incidenciju AIDS-a u našoj zemlji.

U slučaju bilo kakvih pitanja oko te bolesti treba se javiti izabranome liječniku opće medicine  ili nadležnom epidemiologu u županijskom zavodu.

U Hrvatskoj su otvorena savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV. U Šibensko-kninskoj županiji testiranje na HIV radi se u Službi transfuzije Opće bolnice Šibenik i na Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a može se zaključiti da oko ove bolesti i dalje vrijede jednaka upozorenja, mnogo puta ponavljana, a to je da se bolest može i treba spriječiti, kako znamo da se prenosi putem krvi i spolnim putem.

Mr.sc.Ljubica Kronja, dr.med., spec.epidemiologije