Svake se godine 31.svibnja na Svjetski dan nepušenja obilježava završetak provođenja ciklusa radionica .

Trening životnih vještina je preventivni program nove generacije, znanstveno utemeljen i promiče zdravlje i osobni razvoj učenika. Cilj programa  je umanjivanje rizičnih kao i jačanje zaštitnih faktora u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda. Ove školske godine u programu je sudjelovalo 20  škola iz županije.

Zavod za javno zdravstvo ŠKŽ u okviru projekta „Mali korak, veliki pomak“ u osnovnim školama organizira provedbu programa Trening životnih vještina. Namijenjen je učenicima od 3. do 7. razreda i predstavlja primarnu prevenciju rizičnih ponašanja (pušenje, konzumacija alkohola, zlouporaba droga) te razvija samopouzdanje, samokontrolu i samopoštovanje kod učenika.

„Program je znanstveno utemeljen te u županijama u kojima se provodi duže vrijeme pokazuje izvrsne rezultate u smislu odgode prve konzumacije kao i smanjenja postotka učenika koji konzumiraju određene supstance (alkohol, duhan, marihuana, kokain, amfetamini…). U našoj županiji, provodi se četvrtu godinu za redom. Prve dvije godine su po dvije škole bile uključene u program, a ove godine čak 20 škola, od ukupno 22 koliko ih je u županiji. Povratne informacije govore o zadovoljstvu učenika samim radionicama te njihovih nastavnika/provoditelja kvalitetom materijala za provedbu. Drago nam je da su škole prepoznale važnost i potencijal ovog programa. Zahvaljujemo svim nastavnicima na ustrajnosti u provedbi programa u ovim okolnostima te učenicima na izvrsnim radovima povodom obilježavanja završetka ovogodišnjg ciklusa radionica.

Učenici su se iskazali svojim radovima u različitim kategorijama: video uratci, prezentacije, letci i plakati.

Svjetski dan nepušenja 2022. se obilježava pod naslovom „Duhan- prijetnja našem okolišu“.

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti javnosti o utjecaju duhana na okoliš- od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada.