O nama

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije je osnovan u travnju 1995., te od tada funkcionira u prostoru od 241,97 m2 naslijeđenog prostora bivše « higijensko-epidemiološke stanice», Put groblja 6, ispod tvrđave sv. Mihovila, te u dodatnih 168m2 iznajmljenog ili «posuđenog» prostora.U prostorima Doma zdravlja Šibenik nalazi se Uprava, Služba socijalne medicine, Služba školske medicine, Laboratorij za parasitologiju, te zahvaljujući razumijevanju Uprave Doma zdravlja uspijevamo nadoknaditi manjak prostora u Sjedištu Zavoda.

Ispostava Drniš od 2003. godine, na žalost, funkcionira u neadekvatnom, iznajmljenom prostoru administrativne koncepcije, ali se nadamo većem razumijevanju lokalne zajednice i suradnih zdravstvenih ustanova, te konačnom rješenju svog prostornog problema.

Ispostava Knin je u 2005. uspješno smještena u dijelu bolničkog prostora Opće bolnice Šibensko-kninske županije-lokacija Knin.

Kontakt

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije

Adresa: Adresa Matije Gupca 74, Šibenik

E-mail: zzjz-sibenik@hi.htnet.hr

Ravnateljstvo: +385(0)22 / 341-232

Pomoćnik ravnateljice za nemedicinska pitanja: +385 (0)22 / 341-234

Računovodstvo: +385(0)22 / 341-233

Svjetski tjedan cijepljenja

Home/OBAVIJESTI/Svjetski tjedan cijepljenja

Svjetski tjedan cijepljenja

Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Usprkos tome, u svijetu je još uvijek velik broj necijepljene djece, što ih izlaže velikom riziku obolijevanja od potencijalno fatalnih bolesti. Svjetskim tjednom cijepljenja koji se obilježava od 24. do 30. travnja 2018. g. se nastoji ukazati na zajedničku akciju potrebnu da bi se svi ljudi zaštitili od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.cjepivoOvogodišnjom temom: “Zaštićeni zajedno, #CjepivaDjeluju” (engl. “Protected Together, #VaccinesWork”) Svjetska zdravstvena organizacija nastoji potaknuti sve ljude da se potrude povećati cijepne obuhvate radi općeg dobra: od vlada koje mogu osigurati cijepljenje do samih pojedinaca i njihovih obitelji koje se trebaju cijepiti. Univerzalnim pristupom cijepljenju se do 2020. godine mogu spriječiti milijuni smrti od bolesti za koje postoji cjepivo. Rutinskim cijepljenjem svako dijete od rođenja dobiva priliku za zdrav život. Uz to se cijepljenjem postižu i ostali značajni zdravstveni ciljevi, od kontrole nekih zaraznih bolesti, poboljšanja zdravlja djece i mladih do suzbijanja antimikrobne rezistencije, velike suvremene prijetnje javnom zdravlju.

U Hrvatskoj je povodom tjedna cijepljenja 14. travnja održan Skup o cijepljenju na kojem se upozorilo na pad procijepljenosti protiv ospica, rubele i zaušnjaka, te difterije, tetanusa i hripavca i opasnost da se zbog toga dogode epidemije. Na skupu je najavljen i prijedlog da se u program cijepljenja uvede i cjepivo protiv pneumokoka te preporuke za cijepljenje zdravstvenih djelatnika na nekim poslovima.

Detalje o provedbi cijepljenja u Hrvatskoj 2017. godine možete naći u dokumentu: Izvješće o provedbi cijepljenja u 2017. godini

U Rijeci se povodom obilježavanja Svjetskog tjedna cijepljenja 20. travnja održao stručni skup o cijepljenju, a u srijedu, 25. travnja će se u Gradskoj vijećnici u 11 sati održati Tribina za građanstvo „Cijepljenje – dragulj prevencije zaraznih bolesti“. Tribina je namijenjena svima, posebno roditeljima, trudnicama i srednjoškolcima. U četvrtak 26. travnja se u Rijeci organizira Tribina za trudnice i mlade roditelje. Stručni skup i tribine organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Obavijesti možete naći na poveznici: http://www.zzjzpgz.hr/obavijesti/2018/tjedan%20cijepljenja.pdf

U Splitu će se 28. travnja održati stručni skup o cijepljenju u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Više možete naći na poveznici: http://www.nzjz-split.hr/zavod/index.php/2016-04-26-12-25-06/2016-05-05-06-39-38/epidemiologija-zarazna/vijesti/276-simpozij-o-cijepljenju-program-obveznog-i-preporucenog-cijepljenja-2018

U vrijeme obilježavanja Svjetskog tjedna cijepljenja su stručnjaci koji se bave cijepljenjem značajno zastupljeni u medijima (novine, Internet portali, televizija i radio).

2018-04-27T12:39:51+00:00 travanj 27th, 2018|Categories: OBAVIJESTI|