Dana 10.03.2022. godine održana je edukativna radionica za predškolsku djecu u sklopu projekta „HEPSC Healthy eating preschools children – Zdrava prehrana predškolske djece“ Edukativna radionica za predškolsku djecu održana je u dječjem vrtiću Šibenska maslina, Šibenik s početkom u 9.30 h.

Radionica je realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 iz Prioritetne osi 1. – Unapređenje kvalitete usluga u javnom zdravstvu i socijalnoj skrbi u kojoj Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije sudjeluje kao projektni partner.

Voditeljica projekta HEPSC, gđa. Lidija Bujas iz ZZJZ ŠKŽ uz nutricionisticu Nikolinu Gaćinu, koja je ujedno i voditeljica radionica o zdravoj prehrani predškolske djece, omogućile su djeci da kroz interaktivno druženje nauče nešto više o pravilnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti i osnovama zdravih životnih navika.

Radionicom je obuhvaćena skupina djece predškolskog uzrasta u dobi od 5 do 7 godina koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama slušali i gledali edukativna predavanja vezane za temu pravilne prehrane i zdravog načina života. Kroz razgovor i prikaz piramide zdravlja na kojoj su prikazane zdrave i nezdrave namirnice koja je izrađena u sklopu projekta HEPSC i darovana dječjem vrtiću, usmjeravali smo djecu na važnost konzumiranja zdravih namirnica da bi sačuvali svoje zdravlje i dobili potrebne vitamine za pravilan rast i razvoj.

Nakon kratkih predavanja korištenjem edukativnih i promotivnih materijala koji im je pribavljen u sklopu projekta „HEPSC kroz crtanje i bojanje djeca su prikazala svoje promišljanje i naučeno znanje.

Slikovitim prikazom podjele hrane kroz piramidu zdrave prehrane istaknuli smo prikaz zdravih namirnica koje su presudne za naše zdravlje, pravilan razvoj, energiju i zdravi život.

Na radionici su djeca degustirala zdrave grickalice poput različitog suho voća (jabuke, datulje, marelice, banane, brusnice, smokve), zdravih integralnih krekera, bućinih sjemenki.

Cilj promocije projekta „HEPSC“ u sklopu kojega je na radionici sudjelovalo 60 djece predškolskog uzrasta jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u vrtićima.

Izvor: http://dv-simaslina.com/projekt-hepsc-zdrava-prehrana-predskolske-djece